Fler produkter än man kan tro är tillverkade helt eller delvis av biomassa. Men vilka är de? Och hur vet man att de är biobaserade? Genom det europeiskt standardiseringsarbetet finns nu standarder till hjälp för dessa frågor.
Motiveringen var "Svenska bioekonomins starka position i framväxten av transparenta tydliga standarder som minskar Europas miljöpåverkan, är stort tack skyldig Ylwa Alwarsdotters engagerade ledarskap, imponerande kunskaper och förmåga att vägleda diskussioner i konstruktiv riktning. Hennes strategiska tillvägagångssätt och internationella kontaktnät var också starkt bidragande till att Sverige så överlägset vann CEN-sekretariatet för Biobased products." Läs intervju med Ylwa här >>
Ett nytt arbete om LCA med målet att arbeta fram krav och riktlinjer för att jämföra biobaserade produkters livscykler med deras fossilbaserade motsvarigheter pågår nu. Syftet är att bygga vidare på befintlig LCA-metodik och att tillhandahålla krav och vägledning om specifika ämnen som är relevanta för att göra väl avvägda jämförelser. Det nya arbetet är kopplat till SS-EN 16760:2015, Biobaserade produkter - Livscykelanalys.
Arbetet startade hösten 2022 och förslaget har nu remissats. Arbetet sker inom CEN/TC 411/WG 4 som drivs av SIS och med svensk ordförande. Nästa steg i processen är nu slutomröstning senare i år.
Se artikel här >> samt denna artikel i Miljö&Utveckling >>
Europeiska kommissionen gav den europeiska standardiseringsorganisationen CEN i uppdrag att ta fram standarder för produkter tillverkade av biomassa. Därför bildades CEN/TC 411 "Bio-based products".
SIS/TK 565 Biobaserade produkter, speglar det europeiska arbetet och påverkar aktivt tekniskt innehåll och riktlinjer för framtida europeiska standarder. Kommittén är forum för samordning och planering av svenskt agerande i den europeiska standardiseringen.
Standarderna är tänkta att underlätta vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Sverige är mycket aktiva inom standardiseringsarbetet inom biobaserade produkter. Vår roll stärks ytterligare genom att vi ansvarar för att leda det europeiska sekretariatet CEN/TC 411, Bio-based products liksom arbetsgruppens sekretariat för Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för biobaserade produkter (WG 4).
Se gärna även CEN/CENELECs broschyr som ger den offentliga sektorn en överblick över hur även standarder kan vara ett effektivt verktyg för att minska miljöpåverkan.
Projektet Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för skogsbruk har tagit fram en handbok som bygger på standarden SS-EN 16751 Biobaserade produkter - Hållbarhetskriterier. Projektet genomfördes inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation med finansiering av Vinnova, mer information om handboken och projektet finns både på svenska och engelska.
CEN/CENELEC anordnade hösten 2020 ett seminarium "Boosting the bio-based products market through standardization" där standarder framtagna av CEN/TC 411 presenterades
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Karin Vestlund.Ekerby
Projektledare
karin.vestlund.ekerby@sis.se
Maria Gustafsson
Vice projektledare
072-280 19 40
maria.gustafsson@sis.se
Anna-Karin Jansson
Projektkoordinator
anna-karin.jansson@sis.se
Ylwa Alwarsdotter
Ordförande
SEKAB BioFuels & Chemicals AB