Nyhet · 2024-04-08

Standarder stöttar och hjälper utbildningssektorn

Standarder stöttar och hjälper utbildningssektorn till en mer effektiv digital utveckling - kom och träffa oss på SETT-dagarna i april så berättar vi mer!

Lärfestivalen SETT är Nordens ledande mötesplats inom innovativt och livslångt lärande. Det är ett årligt evenemang på Kistamässan med fokus på det senaste inom pedagogik och utveckling samt den självklara mötesplatsen för skol- och utbildningsvärldens alla aktörer.

SIS kommitté för informationshantering inom utbildningssektorn (SIS/TK 450) kommer givetvis finnas representerade på mässan. Kommittén har bland annat tagit fram standarden – ”Gränssnitt för informationsutbyte mellan verksamhetsprocesser i skolan” - SS 12000, som rekommenderas av Skolverket. SS 12000 är av stor betydelse när skolans nationella prov övergår till att bli digitala. En annan viktig standard som tagits fram är den så kallade EMIL-standarden som strukturerar information om utbildningstillfällen och därmed underlättar informationsspridning om utbildningar, vilket i sin tur gagnar den som vill börja studera. Nuvarande EMIL-standard håller på att revideras och en ny utgåva förväntas publiceras inom kort.

Standarder stöttar och hjälper utbildningssektorn till en mer effektiv digital utveckling. Målet med kommitténs arbete är att skapa standarder som underlättar samordning och datautbyte mellan skolhuvudmän, myndigheter, universitet, företag och andra organisationer. Genom ett säkert och effektivt utbyte av relevant data skapas förutsättningar för ett ekosystem av digitala tjänster och system. Standarder spelar med andra ord en viktig roll för skolans digitalisering!

Besök oss i vår monter (A 37) på SETT-dagarna 16-18 april 2024 och ställ frågor om våra standarder och lär dig mer om hur du kan engagera dig i standardiseringsarbetet. Hoppas vi ses där!

Kontakta gärna Yulianna Munoz Yanez eller Hanna Axelsson, projektledare på SIS om du vill veta mer eller boka en tid för ett möte under mässan.