Nyhet · 2024-03-26

Är du less på att halka runt på vinterhalvåret?

Nu är den äntligen här! En ny provningsmetod för yttersulor på is gör det möjligt att välja greppvänligare skor. Med pengar från Trafikverket och forskning från RISE har deltagare i SIS arbetsgrupp för Konsumentskor (SIS/TK 397/AG 2) tagit fram en revolutionerande standard.

Enligt statistik från Trafikverket skadas tusentals fotgängare allvarligt varje år i fallolyckor på Sveriges vägar. Utöver de personliga konsekvenserna utgör halkolyckorna en stor samhällskostnad – över en halv miljard årligen i form av sjukvård och sjukfrånvaro. Nu lanseras en provningsmetod för greppvänligare skor vid halka och vinterväglag som gör det möjligt för konsumenter att kräva att skobranschen testar och informerar om hur pass greppvänlig skosulorna är.

Förslaget till den nya metoden lyftes av Viveca Wallqvist, senior forskare på RISE.

- 2021 kom en intressant ISO-standard för vinterdäck som innehöll en metod för att mäta däckgrepp på halt underlag. Jag insåg att metoden passar perfekt även för skosulor. Provningsmetoden är bra och har redan prövats och accepterats internationellt. Många andra länder brottas också med hala vintervägar, men i Sverige finns ett säkerhetstänk som saknas i många andra länder, säger Viveca Wallqvist

Detta bekräftar även projektledaren på SIS, Anette Eriksson.

- Helt klart finns det starka intressen för att ta fram en standard av det här slaget just i Sverige, vilket gör mig otroligt glad. Att kunna bidra till samhällsnytta och färre halkolyckor med allvarligt skadade känns stort och viktigt och jag tror också att intresset från andra länder kommer öka markant nu när standarden är publicerad och klar.

I förlängningen hoppas arbetsgruppen Konsumentskor att standarden ska resultera i någon typ av märkning på sulor eller skor, men det återstår att se vem som tar den stafettpinnen.

Här kan du läsa mer om arbetet som bedrivs inom SIS kommitté för  Skodon  (SIS/TK 397) samt köpa standarden SS 657177 Skodon - Provningsmetod för yttersulor – Grepp på is.

Vill du veta mer om projektet kontakta gärna Anette Eriksson, projektledare på Svenska institutet för standarder

 


Tribometer

Apparat som används vid testet.

Köp standarden

Provningsmetod för yttersulor - Grepp på is

SVENSK STANDARD · SS 657177:2024