Nyhet · 2022-05-24

Internationell standard sätter snurr på Lisebergs hållbarhetsarbete

Liseberg är den första nöjesparken i världen att systematisera hållbarhetsarbetet med stöd av samma ledningssystem som användes vid OS i London och Eurovision i Malmö. Nu inspirerar de andra nöjesparker till att följa deras exempel.

Lisebergshjulet omringat av sol, himmel och grönska
Foto: Stefan Karlberg

Lisebergs historia rymmer många minnesvärda ögonblick – som Jussi Björlings debutkonsert, Sveriges allra första TV-sändning och inte minst skräckupplevelsen för alla dem som utmanat g-krafterna i Balder, Helix eller Valkyria. Nästa års hundraårsfirande blir extra anmärkningsvärt mot bakgrund av att nöjesparken från början bara var tänkt som en tillfällig attraktion under Göteborgs 300-årsjubileum.

Berg-och-dalbanor, sockervadd och vindkraftverk

På senare tid har kommunägda Liseberg arbetat medvetet för att minska verksamhetens miljöpåverkan. 2010 blev bolaget miljödiplomerat och investerade bland annat i ett vindkraftverk. I takt med att besökarnas efterfrågan på hållbara upplevelser ökar, har Lisebergs ambitioner också stigit.

– Vårt mål är att vi ska vara världsledande inom hållbar parkverksamhet, säger Ylva Linder, hållbarhetschef på Liseberg.

För att nå dit, började Ylva Linder och hennes kollegor utforska hur andra aktörer inom nöjesbranschen arbetade med frågan. Närmaste grannen – hotell och kongresscentret Gothia Towers – upplevde många fördelar av att införa det internationella ledningssystemet för hållbara event, samma standard som togs fram till OS i London och användes under Eurovision i Malmö året därpå.  

– Vi stod inför ett vägval och insåg att ett ledningssystem, med allt vad det innebär av externa och interna revisioner, skulle öka vår prioritering av miljöfrågan och även addera sociala och ekonomiska aspekter till hållbarhetsbegreppet.

Lisebergs berg och dalbana Helix
Foto: Stefan Karlberg

Inspirerar nöjesparker i andra länder

Strax därefter kom pandemin och under hela 2020 stod Liseberg still. Bakom de stängda dörrarna fortsatte ändå arbetet med att förbereda verksamheten. I december 2021 år blev Liseberg den första nöjesparken i världen som certifierades mot ISO 20121.

– Liseberg har ett starkt varumärke och det är viktigt för oss att vi är föregångare. Vi ingår i ett internationellt nätverk, där vi samarbetar med parker i andra länder. Vi märker att de lyssnar och tar intryck av allt vi gjort och fortsätter att göra. Det här är bara början, det finns alltid saker som vi kan bli ännu bättre på, säger Ylva Linder. 

Tre fördelar med ett ledningssystem för hållbara event

  • Inkluderar alla perspektiv på hållbarhet
  • Ökar fokus och prioritering av hållbarhetsfrågor
  • Interna och externa revisioner driver arbetet framåt

Foto: Micke Fransson/Vätternrundan, Stockholmsmässan, Glenn T Unger

Vätternrundan, Stockholmsmässan och Göteborgsvarvet är tre andra arrangörer med certifiering mot SS-EN ISO 20121 – Hållbara event.


Utbildningar inom samhällsansvar och hållbarhet – ISO 26000

Med en affärs- och handlingsorienterad utbildning får du underlag för en hållbarhetsanalys, prioriterade strategiska hållbarhetsfrågor och praktiska verket. Maximera din verksamhets bidrag till hållbar utveckling och stärk affärerna.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.