Nyhet · 2023-04-03

Nytt stöd underlättar arbetsmiljöledning enligt ISO 45001

Systematisk arbetsmiljöledning i enlighet med ISO 45001 ger möjlighet att nå bättre resultat. Nu finns en ny standard som vägleder hur det ska ske, bland annat genom tydligt tolka kraven samt ge ett 40-tal exempel på hur andra verksamheter har gjort.

45001NYHET.png

Arbetet med att förbättra organisatoriska och sociala arbetsförhållanden är en viktig framgångsfaktor som bör vara en strategisk fråga för högsta ledningen. För att nå resultat är det avgörande att fånga upp risker tidigt och sedan agera systematiskt för att minska dessa.

Allt fler strukturerar arbetsmiljöarbetet med stöd av ISO 45001. Det internationella ledningssystemet skapar ett ramverk för en säker och hälsosam arbetsplats, stärkt arbetsgivarvarumärke och löpande förbättring av organisationens arbetsmiljöprestanda.

Standarden, som är tillämplig för alla typer av verksamheter, innehåller krav på hur ett gott arbetsmiljöarbete ska bedrivas. Men alla organisationer är olika och det krävs kompetens att trimma in systemet till att prestera optimalt utifrån verksamhetens unika förutsättningar.

ISO 45002 – ny vägledande standard förklarar ’hur’

ISO 45001 blev klar 2018. Nu har flertalet länder – bland annat USA, Rwanda, Tyskland, Mauritius och Australien – arbetat under svensk och colombiansk ledning för att utveckla ett stöd som underlättar arbetet med implementation, underhåll och ständig förbättring.

ISO 45002 heter den nya vägledande standard som även inkluderar ett 40-tal verkliga exempel från andra organisationer. Syftet med att visa på konkreta lösningar är att de ska ge inspiration, till allt från hur medarbetarnas behov kan kartläggas till att engagera ledningen eller säkerställa löpande uppföljning.

– Det är extra kul att gå i mål med ett projekt som har möjlighet att förbättra miljön på arbetsplatser över hela världen. Dessutom var det SIS kommitté för arbetsmiljöledning som föreslog att en vägledning skulle tas fram och nästan allt arbete har genomförts på distans under pandemin, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Utbildningar inom ISO 45001

Ett annat populärt sätt att snabbt öka kunskapen om arbetsmiljöledning är att gå SIS populära grund- och fortsättningsutbildningar. De genomförs både på distans och fysiskt på olika orter i Sverige. Här hittar du SIS uppdaterade utbildningsutbud kopplat till ISO 45001.

Fem argument för att använda SS-EN ISO 45002:2023

  • Standarden gör livet enklare för alla som använder ISO 45001, oavsett om de nyss börjat eller vill förbättra en befintlig implementering
  • Den tillför också värde för dem som ännu inte är redo för ISO 45001, men som vill förbättra sin organisations hälsa och säkerhet
  • Exemplen inspirerar till bättre effektivitet i ledningssystemet samt ökad arbetsmiljöprestanda
  • Ytterligare vägledning kan bidra till att säkerställa att ledningssystemet tillgodoser specifika behov hos olika grupper och individer
  • Standardens användning stödjer FN:s tredje mål för hållbar utveckling om god hälsa och välbefinnande

Utbilda dig inom ISO 45001

I våra utbildningar får du kunskap om hur du på ett effektivt sätt kan arbeta med arbetsmiljöfrågor.


ISO 45001 Arbetsmiljöledning - Orientering
Den här utbildningen ger dig grundläggande kunskap om ledningssystem för arbetsmiljö enligt ISO 45001.
Boka


ISO 45001 Arbetsmiljöledning - Implementering & Utveckling
Den här utbildningen ger dig fördjupad kunskap om ledningssystem för arbetsmiljö enligt ISO 45001.
Boka


Till utbildningar inom kvalitet, miljö, internrevision, hållbarhet och arbetsmiljö >

Hjälp att tolka kraven i ISO 45001

I SIS kommitté för arbetsmiljöledning deltar flertalet experter som representerar näringsliv, myndigheter, branschorganisationer och facket. Behöver du hjälp att tolka ett krav i ISO 45001? Börja med att se om experterna redan har besvarat din fråga. Om inte, är du välkommen att skicka in den här.