Standardutveckling · SIS/TK 436

Pyroteknik och explosiva varor för civilt bruk

Explosiva varor innefattar bland annat krut, sprängämnen, ammunition och används i en mängd olika sammanhang. De stora användarna är sprängämnes- och ammunitionstillverkare, försvarsmakten samt gruv- och anläggningsföretag. Syftet med kommitténs standardiseringsarbete är att ta fram bra standarder för civila sprängmedel som väl överensstämmer med svenska och internationella krav.

Genom Alfred Nobel har Sverige blivit en ledande nation inom sprängmedelsområdet. Produktutvecklingen på det civila området bedrivs i nära kontakt med den svenska gruvnäringen. Stora kunder kan också vara olika anläggningsverksamheter.

Kommittén för explosiva varor för civilt bruk arbetar med att påverka det europeiska standardiseringsarbetet inom CEN och standarderna utformas i enlighet med de europeiska direktiv och svenska föreskrifter som finns för explosiva varor. Såväl tillverkare som användare deltar i projektet.

Standardiseringsarbetet omfattar bland annat sprängkapslar, överföringsenheter och stubiner. Standarderna tar fram gemensam terminologi och kategorisering av produkterna samt provningsmetoder, produkt- och användningskrav. Tidigare kommittéarbete har bland annat resulterat i ett 60-tal standarder. Explosiva varor för militär användning och ammunition ingår inte i kommitténs arbete.

Påverka nationellt och internationellt

Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den europeiska standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Eftersom standarderna är kopplade till EU-direktiv, underlättar dessa vid både tillverkning, provning, inköp och användning av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas och brukas efter samstämmiga krav. Ett arbete som skapar fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder.

Ett värdefullt arbete

I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, myndighet, inköpare och övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man tolkar dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtida standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.

Vill du vara med i kommittén?

Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för explosiva varor för civilt bruk. Kanske att du idag jobbar som tillverkare, inköpare, brukare eller med annat inom branschen. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.

Mer information om kommitténs arbete:

Utgivet 89 standarder
Visa fler Visa färre
Deltagare 5 företag och organisationer
EURENCO Bofors AB, Karlskoga
KCEM AB, Östersund
Mobility Sweden Association AB, Stockholm
Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Karlstad
Orica Sweden AB, Nora
Visa fler Visa färre
Internationellt deltagande 12 internationella kommittéer
ISO/TC 264, Fireworks
ISO/TC 264/WG 4, Test methods
ISO/TC 264/WG 5, Fireworks display
CEN/TC 212, Pyrotechnic articles
CEN/TC 212/WG 1, Fireworks, Categories F1-F3
CEN/TC 212/WG 2, Fireworks, Category F4
CEN/TC 212/WG 3, Theatrical pyrotechnic articles, category T1 and T2
CEN/TC 212/WG 4, Pyrotechnic articles for vehicles
CEN/TC 212/WG 5, Other pyrotechnic articles, category P1 and P2
CEN/TC 321, Explosives for civil uses
CEN/TC 321/WG 4, Detonators and relays
CEN/TC 321/WG 6, Explosives and propellants
Visa fler Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.

Intresseanmälan

Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.

För dig som är kommittédeltagare

Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.

Nilla Persson
Projektledare
nilla.persson@sis.se

Ghenwa Naffouje
Projektkoordinator
ghenwa.naffouje@sis.se